Zonneglazen op sterkte of daglenzen cadeau*

Bekijk de actie

Bril kuisen: tips voor kristalheldere glazen

Een bril kuisen is een relatief eenvoudig, maar vooral noodzakelijk proces voor brillen én zonnebrillen. Wie zijn bril regelmatig schoon houdt, verlengt ook de levensduur van zijn montuur. Bij Oogwereld merken onze opticiens regelmatig op dat brillen op een incorrecte manier worden gekuist, waardoor brilglazen soms onherroepelijk beschadigd worden. Verkeerd onderhoud kan de staat van de montuur ook verslechteren. Onze opticiens geven je 10 tips mee voor kristalheldere glazen!

Zachte contactlenzen

Bril kuisen met stromend water

Pak je bril vast bij de neusbrug en hou de glazen onder stromend, koud water. Het is ook aan te raden om de zijkanten van het montuur en de neusstukken regelmatig te reinigen. Spoel vervolgens de brillenglazen af en droog deze voorzichtig maar grondig met een microvezeldoekje. Vergeet de scharnieren en randjes niet af te drogen. Gebruik daarna de spray van Oogwereld. Spray de vloeistof zowel vooraan als achteraan op de glazen en wrijf deze open met je vingertoppen. Gebruik daarna een droog microvezeldoekje om de vloeistof op te wrijven.

5 tips voor een propere bril

  • Microvezeldoekjes horen regelmatig gewassen te worden. Gebruik een maximumtemperatuur van 40°C en zonder wasverzachters om het doekje niet vettig te maken. Droog deze ook niet in de droogkast.
  • Een brillenbad is een goede oplossing om vroegtijdige verkleuring en corrosie van je bril en brilglazen te voorkomen. Een brillenbad is een koker met een speciale vloeistof waarin je je bril, zo vaak als nodig, een grondige reiniging kan geven.
  • Het is niet alleen belangrijk om je brilglazen te kuisen, maar ook je montuur hoor je regelmatig te reinigen zodat coatings en kleuren beschermd blijven. De zuurtegraad van onze huid en het zout van zweet zijn namelijk zeer corrosief. Daarnaast kan je bril afzakken als er overtollig huidvet op de montuur is.
  • Laat je bril jaarlijks ultrasonisch reinigen bij de optieker. Hiermee wordt vroegtijdige corrosie voorkomen.
  • Wilt u toch zeep gebruiken? Gebruik dan een pH-neutrale zeep.

Een bril kuisen: 5 don’ts

  • Zakdoeken of keukenpapier zijn geen goede oplossing om je brilglazen te kuisen. Deze zijn gemaakt van houtvezels en die kunnen onzichtbare, oppervlakkige microkrasjes veroorzaken in de coating of in het glas zelf. Hoewel de schade miniem lijkt, kan het de lichtinval wijzigen, waardoor het oog geïrriteerd geraakt.
  • Gebruik geen kledingstukken om uw brilglazen te reinigen.
  • Je bril op een droge manier kuisen is nooit een goed idee. De microvezeldoekjes die standaard meegeleverd worden in een brillendoos zijn daarom ook niet geschikt om een bril op droge wijze te kuisen, omdat dit alleen de vuiligheid verplaatst op de bril, maar niet reinigt. Vettigheid wordt ook alleen maar opengewreven op die manier.
  • Was je je bril vaak af met heet water om vet beter te verwijderen? Het lijkt een handige truc, maar het is een slecht idee omdat je montuur hiervan kan vervormen. En bovendien kan je je glazen laten schrikken door de temperatuurwisseling.
  • Gebruik niet om het even welke zeep of afwasmiddel om je brilglazen te kuisen. Vaak zijn de chemicaliën te agressief en kunnen ze de coating beschadigen. Ook citroen in afwasmiddel is een boosdoener.

Wens je graag bijkomende tips en tricks om je bril correct te kuisen en te onderhouden. Of wil je graag dat een opticien je dit voordoet? Bij Oogwereld kan je terecht voor advies van onze opticien. Kom gerust langs in één van onze winkels waar ons team klaar staat om je te begeleiden.