Jij hebt toch ook een aangepaste bril voor in de auto?

Ook voor niet-brillers!

Ook al beschik je van nature over de alziende blik van een poema en ben je geen brildrager, een aangepaste bril voor in de auto is altijd een goed idee. Daarmee ondervind je immers een pak minder hinder van moeilijke rijomstandigheden door laagstaande zon, verblindende koplampen, duisternis, regen of mist. Draag je wel al een bril op sterkte? Ook dan begeef jij je veiliger in het verkeer met aangepaste brillenglazen voor in de wagen. Een juiste rijattitude en een glashelder zicht zijn simpelweg een must om je veilig en comfortabel op de baan te begeven. Maar welk type autobril kies je nu best? Optiek Mertens maakt je wegwijs met enkele handige tips.

Zachte contactlenzen

Waarom een bril voor in de auto zo belangrijk is


Ga je op reis naar Frankrijk, Duitsland, Portugal, Spanje, Oostenrijk of Zwitserland en heb je geen zin in een boete? Dan heb je maar beter een aangepaste zonnebril of een reservebril op sterkte in de auto. Hoewel dit in België (nog) niet verplicht is, legt de wetgeving wel een binoculaire gezichtsscherpte van minimum 5/10 op tijdens het autorijden. Je zet je blik dus maar beter op scherp!
Een bril dragen in de auto levert je bovendien ook volgende voordelen op:

  • minder snel vermoeide ogen
  • betere inschatting van verkeerssituaties
  • alerter rijgedrag en sneller reactievermogen
  • verhoogd rijcomfort en grotere verkeersveiligheid 

Soorten brillen voor in de auto

Verlies jij weleens dieptezicht bij duisternis? Of heb je eerder moeite met snel scherpstellen tussen een gps dichtbij en een verkeersbord in de verte? Voor elke visuele uitdaging zijn er aangepaste oplossingen. Sommige autobrillen combineren zelfs verschillende technologieën.

Nachtbril voor in de auto

Heb je last van vermoeide ogen wanneer je in het donker rijdt? Ervaar je een troebeler zicht wanneer het duister wordt? Nachtblindheid uit zich in diverse gradaties, maar algemeen kan je stellen dat mensen met nachtblindheid niet of minder goed zien in het donker. Een nachtbril voor in de wagen kan in dit geval verlichting brengen. De gekleurde glazen filteren immers het felle licht van koplampen van tegenliggers. Maar opgelet! De klassieke nachtblindheid wordt dikwijls verward met nachtbijziendheid en daarvoor kan je best een aangepaste nachtbril op sterkte kopen.

Gepolariseerde brilglazen

Weerkaatsing van de zon op gladde oppervlakken zoals een nat wegdek vormen de bron van heel wat verkeersellende. Een zonnebril in de wagen dan maar? Die vermindert wel de lichtintensiteit, maar filtert de felle weerkaatsingen van een laagstaande zon niet volledig weg. Een bril voor in de auto met polariserende zonneglazen is een veel beter idee. De polariserende filters zullen namelijk ook horizontale lichtreflecties absorberen. Gepolariseerde brilglazen zijn verkrijgbaar in alle sterktes en geschikt voor zowel unifocale als multifocale brillen.

Zonnebril met UV-filter

Een kwaliteitszonnebril kopen doe je niet alleen voor de looks, maar vooral om je ogen te beschermen tegen vroegtijdige degeneratie door schade aan het hoornvlies. Kies dus steeds voor zonneglazen met een UV-filter (UV-400 bij voorkeur). Draag je reeds een bril op sterkte en vind je het een gedoe om voortdurend te switchen tussen je gewone bril en je zonnebril? Fotochromatische of zelfverkleurende zonneglazen bieden dé oplossing! Je brilglazen worden automatisch donkerder naarmate de UV-straling toeneemt.  

Bruin getinte zonneglazen bieden een sterker contrast dan grijze of zwarte zonneglazen en zijn dus het best geschikt voor in de wagen!

Het juiste brilmontuur voor in de auto

Ok, je mag dan wel een stijlicoon zijn met die artistieke bril op je neus, de weg is geen catwalk. Draag je reeds een modieuze bril op sterkte maar blokkeert dat mooie brilmontuur je zicht op de weg? Dan is het geen gek idee om een reservebril voor in de auto te voorzien waarbij je focust op een dun montuur voor grote brilglazen. Zo optimaliseer je je zicht tot in de kleinste hoekjes van de rijweg.

Extra tips

  • Met krasbestendige glazen gaat je bril voor in de auto extra lang mee? De extra hardingslaag beschermt de glazen beter tegen krassen en slijtage door stof en vuil.
  • Je ogen zijn uniek en brillenglazen zijn technische producten. Ga dus liefst je nieuwe autobril uitkiezen bij een professionele optieker die je kristalhelder kan adviseren.