Zonneglazen op sterkte of daglenzen cadeau*

Bekijk de actie

Kinderbrillen: hoe maak ik de juiste keuze?

De zomermaanden zijn voorbij en school is opnieuw begonnen voor de kleinsten onder ons. Het is dus het ideale moment om de ogen van je kind te laten testen en een nieuwe, aangepaste bril aan te schaffen. Tegenwoordig bestaan kinderbrillen in alle vormen en maten, maar hoe kies je uit het grote aanbod de beste bril voor je kind? Ontdek het in dit artikel!

Zachte contactlenzen

Het belang van een aangepaste kinderbril

Oogproblemen komen steeds vaker voor, ook bij jonge kinderen. Dat heb je als ouder niet altijd in de gaten want kinderen verstoppen oogroblemen meestal onwetend. De gezondheid van kinderogen kan ook heel geleidelijk verslechteren, waardoor je vaak als ouder niet meteen de problemen herkent. Vaak trekt de school aan de alarmbel. Als je er niet tijdig bij bent, dan kan dit niet alleen schade berokkenen aan het kinderoog, maar kan dit ook een invloed hebben op het gedrag en de leercapaciteiten van je kind. Een oogtest zou dus standaard uitgevoerd moeten worden bij de aanvang van ieder schooljaar.

Do’s en don’ts bij het kiezen van een kinderbril?

  • Laat je daarom niet verleiden door online shops waarbij je geen advies van een opticien krijgt.
  • Laat je ook niet blind verleiden door kindermontuurtjes die mooi zijn, maar niet passen bij je kind. Probeer een gouden middenweg te vinden tussen de praktische kanten, draagcomfort en smaak.
  • Een kinderbril mag bijvoorbeeld niet op de wangen drukken en mag ook niet boven de wenkbrauwen uit komen.
  • Een kinderbril mag ook niet breder zijn dan het gezicht van je kind en mag ook niet afzakken. Zakt het montuurtje op de neus van je kind? Dan gaat hij/zij over de bril kijken, en dat is niet goed voor de ogen van je kind.

Hoe kies je de perfecte kinderbril?

Veel kinderen zullen zich ongemakkelijk voelen als ze voor het eerst een bril dragen. Daarom is het belangrijk om de juiste keuze te maken. Niet alleen het design, maar ook het draagcomfort en praktische zaken gelinkt aan het zichtprobleem van je kind spelen hierbij een belangrijke rol. Voor deze laatste zaken is het belangrijk om te vertrouwen op het advies van je optieker. We geven je alvast enkele functionele tips mee:

Poten

BBij een kindermontuur kan je kiezen tussen ‘krulpoten’ of normale poten. Krulpoten gaan verder achter de oorschelp dan gewone poten. Dankzij krulpoten zit een bril steviger vast waardoor ze minder snel kunnen afvallen, maar deze zijn ook moeilijker om aan te doen. Daarom is dit type poten minder aangeraden voor kinderen die hun bril enkel voor school gebruiken.

Flexibele scharnieren

De flexibiliteit van scharnieren is een belangrijk kenmerk bij het op- en afzetten van een kinderbril. Hoe flexibeler de scharnieren, hoe beter de bril kan tegen een stootje. Als je kind hardhandig met de bril omgaat, dan kies je dus best voor flexibele scharnieren.

Perfect fit voor de neus

Een kinderbril moet perfect op de neus passen van je kind om niet af te glijden. Een kinderneus is namelijk nog niet volledig ontwikkeld, waardoor een bril sneller kan zakken. Let er dus op dat er niet teveel speling is tussen de brug van de bril en de neusbrug van je kind. Metalen monturen hebben meestal pads waardoor de bril beter op de neus blijft zitten, maar ook kunststof brillen kunnen dit hebben.

De glazen

Bij het kiezen van de glazen zal je optieker vragen of je kraswerende en ontspiegelde glazen wenst. Kraswerende glazen zijn nodig als je kind zijn bril vaak op zijn glazen neerlegt of als je kind vaak zijn bril laat vallen. Ontspiegelde glazen zijn vooral comfortabel voor de omgeving van je kind, zodat bijvoorbeeld klasgenootjes niet in spiegelende glazen hoeven te kijken. Daarnaast kan je ook kiezen voor UV-werende glazen. Verdunde glazen kunnen ook een leuke extra zijn bij dikkere glazen, want hoe dunner de glazen, hoe lichter de bril zal wegen.

Extra tips

Voor kinderen die altijd hun bril nodig hebben, is het aangeraden om een (goedkopere) reservebril te hebben om een kijkoplossing op korte termijn te hebben bij verlies of schade. Deze bril kan bovendien dienst doen als ‘speelbril’.  Als jouw kind zijn bril ook op heeft tijdens het sporten, dan kan het ook handig zijn om een sportbril op sterkte aan te schaffen die tegen een stootje kan. Een zonnebril op sterkte is daarnaast ook een must op vakantie of bij outdoor activiteiten.

Actie

Een sportbril of zonnebril op sterkte is ook altijd mooi meegenomen. Dankzij Oogwereld geniet je van een perfect zicht en optimaal kijkcomfort aan ongeziene prijzen dankzij een unieke actie. Een goede kinderbril is belangrijk voor de gezonde ontwikkeling van de ogen van je kind. Bij Oogwereld kan je terecht voor leuke kindermontuurtjes en advies van onze opticien. Kom gerust langs in één van onze winkels waar ons team klaar staat om je kind te begeleiden bij deze grote stap.