Zonneglazen op sterkte of daglenzen cadeau*

Bekijk de actie

Last van 'computerogen'? Neem onze tips door!

Meer dan ooit zijn onze ogen op een beeldscherm gericht. Dagelijks scrollen, streamen en staren we heel wat af en intensief beeldschermgebruik lijkt tegenwoordig de norm te zijn. Echter, langdurig en intensief beeldschermgebruik kan leiden tot vermoeide ogen. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Hieronder vind je tips om vermoeide ogen te voorkomen.

Zachte contactlenzen

Symptomen van 'computerogen'

Computerogen is een verzamelnaam voor verschillende oogklachten die voortvloeien uit overmatig schermgebruik. We lijsten de meest voorkomende klachten even voor je op:

  • Vermoeide ogen
  • Droge, geïrriteerde of pijnlijke ogen
  • Hoofdpijn
  • Last van concentratiestoornissen
  • Wazig zicht
  • Vermoeide ogen en algemene vermoeidheid

Om dit te verhelpen kan je een aantal keer knipperen of even je ogen laten rusten. Als de klachten op lange termijn niet over gaan, dan is het goed om naar de oogarts te gaan. Opgelet: vaak merk je deze klachten niet omdat je je zo hard focust op je beeldscherm, totdat je begint met het dragen van een speciale bril met blauwlichtfilter.

4 tips tegen vermoeide ogen

Hanteer de 20-20-2 regel

Vaak ben je, zonder dat je het doorhebt, urenlang naar een beeldscherm aan het staren, bijvoorbeeld tijdens je werk. Een handige regel die je dan kunt toepassen is de 20-20-2 regel. Dat houdt in, na 20 minuten schermtijd, 20 seconden in de verte kijken én op een dag 2 uur buiten besteden. Zo geef je je ogen meer rust en voorkom je vermoeide en geïrriteerde ogen.

Overweeg een computer- of multimediabril

Met een computer- of multimediabril ervaar je helder en scherp zicht tot 2 meter, zonder dat je ogen zich daarvoor erg hoeven in te spannen. Je concentratievermogen neemt toe en vermoeide, geïrriteerde ogen zijn verleden tijd dankzij een blauwlichtfilter.

Pas de helderheid aan

Een hoge helderheid van je beeldscherm zorgt voor duidelijk beeld en scherpe kleuren, maar is ook extra belastend voor je ogen. Zet de helderheid van je beeldscherm dus wat lager, zodat je ogen meer rust krijgen. Dit is overigens ook mogelijk op een mobiele telefoon!

Vermijd of minimaliseer beeldschermgebruik in je vrije tijd

Veel mensen brengen hun werkdag achter een beeldscherm door, waarna zij ’s avonds vaak nog uren tv kijken of gebruik maken van hun smartphone. Hoe erg we ook gewend zijn aan beeldschermen; je ogen zullen je dankbaar zijn als je in je vrije tijd beeldschermgebruik vermijdt of minimaliseert.  

Deze tips zijn niet alleen handig voor jou, maar ook voor jouw kinderen. 

Meer weten over de gezondheid van je ogen? Wil je graag een computer- of mediabril uittesten? Dan ben je bij Oogwereld aan het juiste adres! Onze opticiens helpen je graag bij het geven van advies of bij het uitkiezen van de perfecte multimediabril! Kom langs bij één van onze winkels te.