FAQ: Contactlenzen

De antwoorden op al jouw vragen over contactlenzen vind je hier.

De kostprijs van contactlenzen vergeleken met een bril

Voor de prijs van een doorsnee bril kan je tegenwoordig méér dan een jaar lang contactlenzen dragen. Bespreek met je contactlensspecialist welk type lens en welke vervangfrequentie het beste voor je is.

Hoe lang kan je een contactlens bewaren nadat ze uit de verpakking is genomen?

Dit varieert naargelang het onderhoudsproduct dat je gebruikt. Raadpleeg de bijsluiter van het product voor meer details.

Hoe lenzen inzetten?

Bereid je voor

Was je handen met een milde zeep, spoel ze af en droog ze met een pluisvrije handdoek. Zorg ervoor dat de afvoer van de wastafel gesloten is vooraleer je de lenzen manipuleert. Lenssterktes zijn meestal niet hetzelfde voor beide ogen, dus let erop dat je de juiste lens op elk oog zet. Maak er een gewoonte van om altijd met hetzelfde oog (links of rechts naar keuze) te beginnen. Zo vermijd je verwarring. Haal de lens voorzichtig uit de verpakking of de lenshouder. Gebruik geen pincet of andere voorwerpen. Vermijd de lens met je nagels aan te raken. Dit kan de lens beschadigen.

 1. Controleer de lens Plaats de lens op de top van je wijsvinger en houdt ze tegen het licht. Verzeker je ervan dat ze schoon en stofvrij is en geen scheurtjes of beschadigingen heeft. Als de lens beschadigd is, zet ze dan niet in! Verzeker je ervan dat de lens niet binnenstebuiten zit. Een lens die binnenstebuiten op het oog wordt gezet kan oncomfortabel aanvoelen en geeft geen scherp zicht. Methode 1: plaats de lens op de top van je wijsvinger en kijk naar de vorm. Als de randen zich mooi naar binnen vouwen (de lens lijkt op een kommetje) zit ze juist. Als de randen naar buiten krullen (de lens lijkt op een bord) zit de lens binnenstebuiten en moet ze worden omgekeerd. Methode 2: hou de lens tussen duim en wijsvinger. Buig de randen van de lens voorzichtig naar elkaar toe. Nijgen de randen naar elkaar, dan zit de lens goed. Indien de randen eerder van elkaar weg plooien, dan zit de lens binnenstebuiten.
 2. Plaats de lens op het oog Zet de lens op de top van je wijsvinger (als je linkshandig bent, is links eenvoudiger). Zorg ervoor dat je vinger droog is, anders blijft de lens plakken en is het moeilijk om ze in te zetten. Kijk recht vooruit in de spiegel en concentreer je op je ogen, niet op je handen. Plaats de middelvinger van dezelfde hand op je onderste ooglid en trek dit iets naar beneden. Gebruik de vingers van je andere hand om het bovenste ooglid iets omhoog te trekken. Zet de lens direct op het oog. Kijk naar beneden, laat het onderste ooglid los en vervolgens het bovenste. Voorzichtig knipperen. De lens centreert automatisch. Herhaal de handelingen met de andere lens.

Voor flexibele lenzen:

Zet de contactlens op de top van uw wijsvinger, houd de oogleden goed uit elkaar.

Zet de lens direct op de cornea (het hoornvlies).

Controleer of de lens goed zit door even om je heen te kijken.

Volg dezelfde procedure met de tweede lens. Indien je de lens laat vallen, spoel ze dan eerst grondig af met een steriele zoutoplossing of een alles-in-één vloeistof.

Wanneer de lens na het inzetten irriteert, kan het zijn dat er een stofje onder zit. Neem de lens dan opnieuw uit, spoel ze af en zet ze opnieuw in. Indien de irritatie blijft, raadpleeg dan zo snel mogelijk uw contactlensspecialist.

Let op: zet nooit een beschadigde lens in!

Een kink in de kabel...

 • Ben je er niet in geslaagd om je lens in te zetten? Spoel ze dan even af met een steriele saline-oplossing vooraleer opnieuw te proberen.
 • De lens zit niet gecentreerd op het oog: zo af en toe kan het voorkomen dat de lens zich tijdens het inzetten of tijdens het dragen verplaatst naar het witte gedeelte van het oog. Als dat het geval is, kijk dan waar de lens zit en masseer de lens terug naar de plaats tussen de oogleden.
 • Er zit iets op de lens: neem de lens uit en kijk of er cosmetica of vuildeeltjes zijn achtergebleven. Spoel de lens grondig met steriele saline voor je de lens weer in het oog plaatst.
 • De lens zit binnenstebuiten: zie hierboven onder het punt 'controleer de lens'.
 • De lens is gescheurd of beschadigd: als dat het geval is, mag de lens nooit ingezet worden. Gooi de lens weg en zet een nieuwe in, of neem contact op met uw contactlensspecialist.
 • Als je zicht nog steeds niet scherp is en de lens voelt niet comfortabel aan nadat je bovenstaande hebt gecontroleerd, neem dan de lenzen uit en neem contact op met je specialist.

Hoe manipuleer ik mijn lenzen?

Omgaan met je lenzen is een kwestie van routine: eens je de verschillende handelingen onder de knie hebt, verloopt alles zeer vlotjes. Alleen jij kan ervoor zorgen dat je contactlenzen gedragen, vervangen en onderhouden worden zoals je contactlensspecialist dat heeft aangeraden. Zorg dragen voor je contactlenzen mag dan al een hele klus lijken, je zal al heel snel merken dat het allemaal nog meevalt. Bovendien maken de onderhoudsproducten van de nieuwe generatie het je een stuk makkelijker. Geniet dus van je lenzen en bescherm je ogen.

Voor flexibele lenzen:

Er zijn verschillende methoden om de lenzen uit te nemen. Je kunt zelf het best beoordelen wat voor jou de eenvoudigste methode is. Hieronder vind je er twee:

 • Methode 1: Buig je hoofd een beetje naar voren en houd één hand zo dat je de contactlens op kan vangen. Leg de wijsvinger van de andere hand bij de buitenste ooghoek en kijk naar het puntje van de neus. Maak vervolgens je ogen groot. Wanneer je de oogleden nu krachtig naar buiten trekt en knippert, valt de contactlens vanzelf in je hand.

 • Methode 2: Met gebruik van een zuignapje: kijk in de spiegel en zet het zuignapje voorzichtig op de lens. Neem de lens door middel van het zuignapje van het oog.

Hoe vaak moet ik mijn contactlenzen vervangen?

Dat is afhankelijk per lenstype. Jouw contactlensspecialist zal je het aanbevolen vervangschema aanbevelen. Je vindt het ook terug op de bijsluiter die de lensfabrikant aanlevert. Overschrijd in ieder geval nooit de aanbevolen vervangperiode.

Hoe weet ik dat mijn contactlenzen 'opgebruikt' en aan vervanging toe zijn?

Wanneer jouw lenzen aan vervanging toe zijn, duiken vaak een aantal typische symptomen op zoals troebel zicht, ongemak, lensverkleuring en afzettingen. Die kunnen aanleiding geven tot allergie of andere oogcomplicaties. Daarom worden nu meestal snelvervanglenzen aangeraden. Deze lenzen vervang je nog voor deze problemen zich kunnen voordoen. Belangrijk is wel dat je je nauwgezet aan de aanbevolen vervangfrequentie houdt en je lenzen niet te lang draagt.

Hoe werkt een contactlens?

Contactlenzen rusten op het hoornvlies, het transparante oppervlak van het oog. Ze worden op hun plaats gehouden door adhesie aan de traanfilm, die het voorste deel van het oog bedekt, en in mindere mate door de druk die de oogleden uitoefenen.

Bij het knipperen glijden de oogleden over het oppervlak van de contactlens, waardoor ze lichtjes gaat bewegen. Deze beweging zorgt ervoor dat de tranen het hoornvlies of cornea bevochtigen. De tranen helpen ook om de vuildeeltjes te verwijderen die zich tussen cornea en contactlens opstapelen.

Contactlenzen zijn optische hulpmiddelen die vooral aangewend worden voor het corrigeren van verziendheid, bijziendheid, astigmatisme en presbyopie. In die gevallen wordt het licht niet nauwkeurig genoeg op het netvlies (een transparante laag van zenuwcellen die een rol spelen bij de lichttransmissie) geprojecteerd. Dit resulteert in een wazige beeldvorming: het zicht is niet meer scherp.

Ik draag contactlenzen en heb steeds een onprettig gevoel wanneer ik met het vliegtuig reis.

Door de lage vochtigheidsgraad in het vliegtuig worden je ogen droger. Daardoor ervaar je een onprettig gevoel als je lenzen draagt. Het is net alsof er een zandkorreltje in je oog zit. Je kan dit verhelpen door een paar bevochtigingsdruppeltjes in je oog te doen wanneer je in het vliegtuig stapt. Personen die werken in ruimten met airco hebben vaak last van hetzelfde euvel.

Ik draag nu een leesbril. Kan ik ook lenzen dragen?

Personen met presbyopie of ouderdomsverziendheid slagen er niet in om nabijgelegen voorwerpen scherp in beeld te brengen. Een typisch kenmerk is het op armafstand houden van de krant wanneer ze de iets kleinere lettertjes lezen. Meestal wordt dan een leesbrilletje aangeraden. Er bestaan echter ook contactlenzen die helpen. CIBA Vision ontwikkelde daarvoor Focus Progressives, een progressieve maandlens, én Focus DAILIES Progressives, een progressieve daglens, voor de presbyoop. Spreek er eens over met je contactlensspecialist. Misschien is dit voor jou de geschikte oplossing.

Ik heb vaak last van droge ogen. Kan ik dan lenzen dragen?

Droge ogen verhinderen het dragen van lenzen niet. Het is wel mogelijk dat je je lenzen minder lang kan inhouden of dat je ze enkel occasioneel kan dragen (bijvoorbeeld enkel tijdens het weekend, sporten, ...). Je kan je draagcomfort verhogen door het gebruik van bevochtigingsdruppels. Raadpleeg in ieder geval je contactlensspecialist: hij kan je vertellen welke lenzen in dergelijke omstandigheden het best voor jou geschikt zijn.

Is het noodzakelijk om proteïneverwijderingstabletten te gebruiken?

De noodzaak om proteïneverwijderingstabletten te gebruiken hangt af van de hoeveelheid proteïnen die aangemaakt wordt, het vervangschema van je lenzen en het gebruikte onderhoudssysteem. Vraag je contactlensspecialist om advies. 

Kan ik contactlenzen blijven dragen?

De afgelopen jaren vonden op het gebied van de ontwikkeling van contactlenzen grote vernieuwingen plaats. Nog altijd gaat de innovatie in de techniek door en komen er steeds meer mogelijkheden om contactlenzen te dragen. Dankzij technologische ontwikkelingen is het mogelijk om met contactlenzen alle mogelijke vormen van oogafwijkingen op een veilige wijze te corrigeren.

Kan ik met contactlenzen de kleur van mijn ogen veranderen?

Er bestaan lenzen die de natuurlijke kleur van je ogen versterken en lenzen die je natuurlijke kleur volledig veranderen. Er bestaan verschillende kleuren waaruit je kan kiezen.

Kan ik mijn contactlenzen tijden het zwemmen inhouden?

Ja, maar we raden aan om een zwembril te dragen die stevig aansluit zodat je jouw contactlenzen niet verliest. Daarnaast zouden de contactlenzen het zwembadwater absorberen, waardoor de lenzen aan je ogen kleven. Als dat gebeurt, verwijder de contactlenzen niet onmiddellijk. Het water in je contactlenzen moet eerst vervangen worden door je natuurlijke tranen, wat zo’n 10 tot 15 minuten duurt. Wacht dus eerst even en neem de lenzen dan uit de ogen. Door het zwemmen met contactlenzen stel je je ogen ook bloot aan allerlei bacteriën en chloor. Ook dat kan tot irritatie en ongemak leiden. Een zwembril opzetten is dus de boodschap.

Opgelet: Je mag enkel zwemmen met daglenzen (mét zwembril), niet met maandlenzen of 2 weeklenzen.

Kan ik mijn lenzen 'verliezen' achter het oog?

Neen, je lenzen kunnen onmogelijk achter je ogen 'verdwijnen'. Een dun maar zeer sterk membraan, de conjunctiva, loopt van de binnenzijde van de oogleden tot op het witte gedeelte van het oog. Je kan je lens dus nooit in het oog 'verliezen'. Je lens kan wel onder de oogleden glijden of zich verplaatsen. Als dat gebeurt, tracht dan in de richting van de lens te kijken om ze terug op haar juiste positie te krijgen. Zachte contactlenzen hebben de neiging zich automatisch op het hoornvlies te centreren.

Kan ik mijn lenzen dragen wanneer ik pijn heb aan de ogen?

Het is niet aangeraden om contactlenzen te dragen wanneer je ongemakken ervaart, vooral niet als die veroorzaakt worden door het dragen van lenzen. Raadpleeg in dat geval je contactlensspecialist.

Kan ik mijn lenzen langer dragen als die aan het eind van de periode nog prettig aanvoelen?

Het is belangrijk dat je de voorgeschreven draagtijd respecteert en niet overschrijdt. Snelvervanglenzen zijn precies ontwikkeld om ongemakken als irritaties, droge ogen, troebel zicht en allergische reacties voor te zijn. Vaak zijn deze het gevolg van proteïnen en lipiden die zich op de lenzen vastzetten. De chemische structuur van afzettingen die te lang op de lens zitten, wijzigt en kan aanleiding geven tot irritaties. Bovendien stijgt de kans dat bacteriën zich vasthechten aan de lens en dat verhoogt de kans op gezondheidsrisico's, zelfs zonder dat het iets aan het comfort van de lens afdoet. Volg dus de raad van je contactlensspecialist nauwgezet op wanneer hij je een vervangschema voorstelt.

Kan ik sporten met contactlenzen?

Contactlenzen dragen tijdens het sporten is zeker te verkiezen boven een bril. Met contactlenzen heb je immers geen last van de ongemakken die een bril met zich meebrengt. Contactlenzen beslaan niet, schuiven niet van je neus en geven je een totaal gezichtsveld waardoor je alleen maar beter uit de hoek kan komen.

Kunnen contactlenzen ultravioletlicht blokkeren?

Sommige contactlenzen bevatten een UV-filter, die een groot gedeelte van de schadelijke UV-stralen tegenhoudt. Gezondheidsinstanties gaan ervan uit dat contactlenzen geen vervangmiddel zijn voor zonnebrillen, zeker omdat contactlenzen maar een deel van het oog bedekken en een ander deel onbeschermd laten. Het is dus sowieso aangeraden een goede zonnebril te dragen boven de contactlenzen.

Enkele tips en tricks: 

 • Draag je lenzen niet langer dan afgesproken, zelfs al voelen je lenzen aan het eind van die periode nog comfortabel aan.
 • Verwijder, reinig en desinfecteer je lenzen op de afgesproken tijdstippen.
 • Laat regelmatig je ogen controleren door je contactlensspecialist.
 • Slaap niet met je lenzen tenzij je de goedkeuring van je specialist hebt gekregen.
 • Raadpleeg je contactlensspecialist alvorens enige oogmedicatie te gebruiken in combinatie met contactlenzen.
 • Maak van lenshygiëne een gewoonte.
 • Was je handen met een milde zeep, spoel ze af en droog ze met een pluisvrije handdoek alvorens je lenzen aan te raken.
 • Breng je make-up aan nadat je je lenzen hebt ingezet. Gebruik vetvrije make-up, en gebruik niet het soort mascara met vezels dat je wimpers langer maakt, want die kunnen de lens vervuilen. Gebruik geen make-up aan de binnenkant van de wimperrand. Dat kan de lenzen vervuilen en irritatie veroorzaken. Verwijder make-up als je de lenzen nog in hebt. Sluit je ogen als je haarlak of een andere spray gebruikt.
 • Bescherm je onderhoudsvloeistoffen tegen contaminatie: sluit de fles na gebruik - laat het tuitje van de fles nergens mee in aanraking komen.
 • Hergebruik nooit je vloeistof
 • Zwem niet met je lenzen op tenzij met een zwembril op.
 • Gebruik nooit producten waarvan de vervaldatum overschreden is.
 • Respecteer alle stappen bij het onderhoud van je lenzen.
 • Luister naar je ogen.
 • Draag je lenzen niet als je ogen rood zijn of pijnlijk aanvoelen.
 • Indien de lenzen irriteren, je ogen rood worden, je zicht vertroebelt of je een gevoeligheid voor licht ontwikkelt, neem dan je lenzen uit en contacteer je contactlensspecialist.
 • Gebruik een goede spiegel en voldoende verlichting wanneer je je lenzen manipuleert.
 • Maak er een gewoonte van je lenzen altijd in dezelfde volgorde in te zetten. Begin bijvoorbeeld steeds met de rechterlens. Zo vermijd je vergissingen.
 • Om vergissingen te vermijden: bewaar je lenzen en vloeistoffen niet in het medicijnkastje.
 • Zorg ervoor dat je altijd voldoende lensvloeistoffen in huis hebt. Gebruik nooit leidingwater of speeksel. Gebruik voor bewaring alleen het daartoe bestemde lensetui.
 • Zorg ervoor dat je steeds een reservelens bij de hand hebt.
 • Lenzen corrigeren je zicht, ze dienen niet als bescherming voor je ogen. Zorg er dus voor dat je je ogen beschermt wanneer dat nodig is (zon, bepaalde taken ...).

Uit welk materiaal zijn contactlenzen vervaardigd?

Contactlenzen zijn vervaardigd uit polymeren. Sommige van deze polymeren nemen haast geen water op en worden gebruikt om vormvaste ('flexibele') lenzen te maken. Andere nemen wel een zeker percentage water waardoor ze zacht worden. 

Vind je je bril leuk?

Vind je dat je bril perfect bij je past en opteer je daarom voor deze gezichtscorrectie? Vandaag moet je niet meer kiezen tussen een bril of lenzen! Contactlenzen van de nieuwe generatie vragen een zeer beperkte gewenningstijd en zitten zo comfortabel dat je ze perfect occasioneel kunt dragen (sport of een avondje uit).

Wanneer ben je astigmaat?

Bij velen onder ons is het hoornvlies niet volmaakt bolvormig. Wanneer de aanwezigheid van vlakkere en steilere delen aanleiding geeft tot een verstoring van je gezichtsscherpte, ben je astigmaat. Dit kan ook een gevolg zijn van een niet-perfecte lichtbreking door de ooglens. Astigmatisme kan o.a. verholpen worden door een contactlens met torische sterkte.

Wat zijn de zes verschillende functies? 

 • Vuildeeltjes verminderen: het is belangrijk om je lenzen dagelijks te desinfecteren om vuildeeltjes te verwijderen. Niet-losgemaakte deeltjes zorgen ervoor dat de lens oncomfortabel aanvoelt en het zicht minder scherp wordt. Ze verminderen de desinfecterende kracht van de oplossingen die mogelijke schadelijke micro-organismen doden.
 • Micro-organismen bestrijden: door geregeld te desinfecteren, dood je micro-organismen die op je lenzen leven. Er zijn 2 soorten desinfectievloeistoffen: producten op basis van waterstofperoxide, die een neutralisatie vereisen, en de chemische desinfectantia die geen neutralisatie behoeven. Neutralisatie is dus enkel nodig wanneer de lenzen gedesinfecteerd worden met een product op basis van waterstofperoxide. In hogere concentraties is dit een zeer krachtig desinfectant, dat een brandend gevoel geeft. Daarom mag ongeneutraliseerde peroxidevloeistof nooit in rechtstreeks contact met het oog komen. Door de neutralisatiereactie wordt het peroxide afgebroken tot water en zuurstof.
 • Spoelen en bewaren van lenzen: voor het spoelen van de lenzen wordt meestal een isotonische zoutoplossing gebruikt. Let op: een zoutoplossing alleen is niet geschikt om de lenzen in te bewaren aangezien ze doorgaans geen stoffen bevat die de micro-organismen doden of hun groei verhinderen. Er bestaan systemen die beide functies combineren. Volg hier weer de raad van je contactlensspecialist op.
 • Comfortdruppels of bevochtigende oogdruppels: deze worden gebruikt om de ogen te verfrissen (in een droge of stoffige omgeving). Ze worden ook aangewend om het draagcomfort aan het eind van de dag te verbeteren.
 • Het verwijderen van proteïnen (eiwitten) gebeurt doorgaans op weekbasis aan de hand van enzymentabletjes. Zij verwijderen hardnekkige proteïneafzettingen. Samen met de reiniging en desinfectie zorgen zij weer voor een zuiver lensoppervlak. Proteïneverwijdering wordt niet aangeraden voor lenzen die sneller dan 1 maand vervangen worden, omdat de lenzen vervangen worden voor de afzettingen voor problemen kunnen zorgen.

Wat zijn de voor - en nadelen van contactlenzen?

Wat zijn nadelen van contactlenzen?

Aan contactlenzen moet je wennen. Gun jezelf dan ook de nodige tijd. Bij de lenzen van de nieuwe generatie is die gewenningstijd gelukkig sterk afgenomen. Het dragen van lenzen vraagt ook altijd enige discipline. Bij daglenzen of extended wear (dag en nacht lenzen dragen) heeft deze discipline betrekking de hygiëne. Alle andere soorten lenzen moet je dagelijks reinigen en desinfecteren. De moderne alles-in-één vloeistoffen zorgen er wel voor dat de lensmanipulatie tot een minimum kan herleid worden.

Wat zijn de voordelen van contactlenzen?

Esthetische voordelen:

 • Contactlenzen zijn onzichtbaar voor anderen.
 • Contactlenzen ogen natuurlijk. Ze laten je natuurlijke uitstraling onaangetast.
 • Contactlenzen doorstaan modetrends.
 • Vooral bij hoge correcties zijn lenzen spectaculair vergeleken met een bril.
 • De esthetische voordelen beperken zich niet tot louter 'mooi' zijn. Sociale acceptatie en vooral fysieke beweeglijkheid worden bevorderd door het dragen van lenzen.
 • Kleurlenzen zijn leverbaar zonder of met correctie én in kleurversterkende of opake tinten.

Visuele & praktische voordelen:

 • Ze bieden je een totaal gezichtsveld.
 • Geen aandampen bij temperatuurverschillen en regenweer.
 • Geen vervorming bij hogere sterkten.
 • Zitten niet in de weg tijdens het sporten of bij andere vormen van vrijetijdsbesteding.
 • De lenzen blijven steeds gecentreerd op de oogas zodat de correctie optimaal is.
 • Betere dieptewaarneming bij hogere sterkten.
 • Sommige visuele afwijkingen kunnen beter met contactlenzen worden opgelost, zoals afakie, keratoconus, anisometropie, aniseikonia enz.

Beroepsgebonden voordelen:

Heel wat beroepsactiviteiten vragen een uitstekend zicht. Dan zijn contactlenzen de ideale oplossing. Fotografen en professionelen die veel werken met microscopen, telescopen en optische instrumenten dragen graag contactlenzen. Ook chirurgen, beroepssportlui en leden van ordediensten kiezen snel voor de optische en de gebruiksvoordelen van contactlenzen. Dat performers, actrices en acteurs gretige lensdragers zijn, is ook geen geheim. 

Wat zijn torische maandlenzen?

Deze lenzen hebben alle eigenschappen van maandlenzen, met als bijkomende kenmerk dat ze ook je astigmatisme corrigeren, wat met gewone maandlenzen niet gebeurt. Torische lenzen zijn wel duurder in aankoop.

Welke levensstijl leid je? Welk soort werk doe je?

Als je houdt van sport en actieve vrijetijdsbesteding, bieden contactlenzen tal van voordelen. Lenzen vermijden dat je gehinderd wordt door aangedampte of door de regen bespatte glazen. Lenzen bieden je ook meer veiligheid: bij ongelukken met een bril kunnen de glasscherven het oog verwonden. Lenzen garanderen je bovendien ook een totaalzicht: als je met een bril op je neus zijdelings kijkt, levert dit een prismatisch effect op omdat je niet door het centrum van het brilglas kijkt. Met lenzen is zoiets uitgesloten. 

Houd rekening met je beroep en je werkomstandigheden: als het voor de uitoefening van je taken belangrijk is dat je een totaalzicht hebt (bijvoorbeeld bij autorijden), dan genieten contactlenzen de voorkeur. Werk je echter in zeer stoffige of droge ruimtes, dan kun je beter opteren voor een bril.

Welke soorten contactlenzen bestaan er?

Er zijn twee basistypen contactlenzen: harde en zachte.

1. Harde (flexibele) contactlenzen

Tegenwoordig zijn harde lenzen niet echt hard meer. We spreken daarom liever over flexibele lenzen.  Deze soort biedt door de moderne materialen en productietechnieken beduidend meer comfort dan de harde lenzen van vorige generaties. Harde lenzen zijn er in vele soorten, van redelijk zuurstofdoorlaatbaar tot extreem zuurstofdoorlaatbaar, wat belangrijk is om het hoornvlies te kunnen laten ademen.

2. Zachte contactlenzen

Zachten lenzen garanderen een zeer hoog draagcomfort en bijna geen gewenningsperiode. Het is belangrijk dat je de juiste soort lens krijgt geadviseerd, exact afgestemd op de vorm van je oogbol en op de conditie van jouw ogen en traanvocht.

Een ander kenmerk van zachte lenzen is dat zij voor een groot deel bestaan uit (traan)vocht. Hierdoor ontstaat op natuurlijke wijze een optimale zuurstofdoorlaatbaarheid, belangrijk om het hoornvlies te kunnen laten beademen.

3. Daarnaast zijn nog andere opsplitsingen mogelijk

Naar de aangeraden draagperiode: de tijd dat de lens ononderbroken op het oog blijft.

 • Dagelijks dragen (bijvoorbeeld tot 18 uur): deze lenzen draag je enkel overdag met een maximum tot 18 uur. De lenzen worden elke dag uitgenomen, gereinigd en gedesinfecteerd na verwijdering, of weggegooid indien het om ééndagslenzen gaat.
 • Permanent dragen (dag en nacht): lenzen kunnen, in bepaalde gevallen, ook dag en nacht gedragen worden. Belangrijk is dat er voldoende zuurstofdoorstroming naar het oog is, zodat het oog ook 's nachts kan 'ademen'. Indien je in een dergelijk draagschema geïnteresseerd bent, raadpleeg dan je contactlensspecialist voor meer informatie. Hij zal je kunnen vertellen of deze lenzen voor jou geschikt zijn en gedurende hoeveel dagen je de lenzen permanent op het oog mag houden

Naar het vervangschema:

 • Snelvervanglenzen (na 1 maand, 1-2 weken, dagelijks vervangen).
 • Conventioneel dragen (lenzen die pas na 3 maanden, 6 maanden of een jaar vervangen worden).

Welke vloeistof gebruik ik het best om mijn zachte lenzen te onderhouden?

De alles-in-één vloeistoffen kennen de voorbije jaren een sterke opgang. Deze producten zijn zeer makkelijk in gebruik en economisch in prijs. Wanneer je echter gevoelig bent voor bewaarmiddelen, dan bent u misschien beter af met een peroxidesysteem. Raadpleeg je contactlensspecialist. Hij zal je een gepast product aanbevelen. Vervang de onderdelen van je contactlensverzorgingssysteem niet door deze van een ander en verander nooit van onderhoudssysteem zonder medeweten van je specialist.

Zijn contactlenzen voor jou de juiste oplossing?

Om te weten of contactlenzen voor jou een goede oplossing zouden zijn, overloop je zorgvuldig de vragen op deze pagina. De antwoorden hierop zullen je een eerste indicatie geven. Raadpleeg in ieder geval een contactlensspecialist voor professioneel advies.

Een groot deel van de bevolking draagt probleemloos lenzen. De technologie is de afgelopen jaren sterk geëvolueerd en heeft veel meer mogelijk gemaakt. De nieuwe generatie lenzen is zeer oogvriendelijk.

Toch kunnen lenzen moeilijk te verdragen zijn indien:

 • je ogen door allergie geïrriteerd zijn
 • je in een stoffige, rokerige of droge omgeving werkt
 • je medicijnen neemt die een invloed hebben op je traanfilm
 • je hormonenspiegel verstoord is (bijvoorbeeld bij zwangerschap)
 • bij diabetes, schildklierdisfunctie

Zijn er bepaalde kenmerken die van belang zijn?

Voordat je besluit contactlenzen te gaan dragen, is het belangrijk om te weten dat lenzen bepaalde specifieke kenmerken hebben die anders zijn dan bij een bril. Samengevat kunnen die als volgt worden omschreven:

 • Lenzen bieden een uitstekend en ongehinderd zicht opzij.
 • Lenzen voorkomen optische afwijkingen die bij sommige brillenglazen kunnen voorkomen.
 • Lenzen beslaan niet en glijden niet van je neus.
 • Lenzen passen uitstekend bij een actieve levensstijl.
 • Met lenzen behoud je jouw natuurlijke uitstraling.
 • Lenzen zijn niet aan mode onderhevig.
 • Lenzen behoeven meer dagelijks onderhoud en zorg dan een bril.
 • Sommige lenzen kennen een gewenningsperiode.