Zonneglazen op sterkte of daglenzen cadeau*

Bekijk de actie

Oogmeting: wat je allemaal moet weten bij een oogtest

Een deskundige oogmeting is cruciaal voor de gezonde ontwikkeling van je ogen. Toenemend schermgebruik, een drukke levensstijl en slechte gewoontes kunnen de gezondheid van je ogen beïnvloeden. Bij een oogmeting wordt niet alleen jouw sterkte bepaald, maar krijg je ook een volledig beeld van de staat van je ogen. Ontdek er in dit artikel alles over!

Zachte contactlenzen

Het belang van een oogmeting

De gezondheid van je ogen kan heel geleidelijk verslechteren. In vele gevallen merk je daarom niet dat je zicht vermindert. Daarnaast kunnen ouders de symptomen ook meestal niet herkennen bij hun kind. De bekendste klachten zijn: hoofdpijn, vermoeidheid en leesproblemen, maar ook concentratieproblemen. Laat je ogen dus zeker op regelmatige basis controleren door een vakkundige arts, opticien of optometrist.

Hoe vaak moet je een oogmeting laten uitvoeren?

Ben je tussen 20 en 40 jaar oud? Dan volstaat het om tweejaarlijks een oogmeting uit te voeren. Val je buiten deze leeftijdscategorie, draag je lenzen of heb je diabetes? Dan is het aan te raden om jaarlijks een oogtest uit te laten voeren. Als je in het verleden of momenteel oogklachten of -ziektes ervaart of als jouw familie oogziektes heeft, dan zou je ook jaarlijks op controle moeten gaan. Ben je zwanger? Dan kan je best nog even wachten om een oogmeting uit te voeren tot na je zwangerschap.

Online oogmeting? Geen goed idee!

Een oogmeting kan je op verschillende websites online uitvoeren, maar dit is sterk af te raden. Deze testen zijn niet altijd ontwikkeld door professionele opticiens, en bovendien betreft het geen deskundige meting en krijg je geen persoonlijk advies. Een deskundige oogmeting door een echte opticien duurt maar 30 minuten. Een fysieke oogmeting is daarnaast ook volkomen pijnloos.

Hoe werkt een oogmeting? De 4 stappen van een oogtest.

Gesprek met opticien

Wanneer je bij Oogwereld komt voor een oogmeting, dan nemen de opticiens de tijd om te luisteren naar je verwachtingen, voorkeuren en klachten.

  • Ervaar je bepaalde klachten? Wanneer komen deze voor en wat zijn de symptomen?
  • Wens je een bril of contactlenzen?
  • Wat is jouw levensstijl?
  • Heb je een oogheelkundige voorgeschiedenis of bepaalde aandoeningen in de familie? Gebruik je medicijnen of heb je chronische aandoeningen zoals diabetes?

Uitwendig onderzoek

De opticien controleert jouw ogen uitwendig op verschillende parameters. Aan de hand van deze resultaten past hij de effectieve oogmeting aan jouw persoonlijke situatie aan.

Voormeting & effectieve oogmeting

Vervolgens wordt er een voormeting en een effectieve meting uitgevoerd waarbij jouw ogen afzonderlijk gemeten alsook de samenwerking tussen jouw ogen.

Persoonlijk advies

De opticien zal de resultaten van de oogmeting met jou overlopen en je vragen beantwoorden. Daarnaast krijg je ook advies om de beste oplossing voor jouw ogen te vinden.

Moet je naar de oogarts voordat je de opticien bezoekt?

Het is niet nodig om voor een oogmeting eerst bij een oogarts langs te gaan. Onze medewerkers kunnen jouw ogen vlot onderzoeken en een correcte meting uitvoeren. Zo krijg je onmiddellijk een idee hoe het met je ogen gesteld is. Toch raden we aan om bij zware oogproblemen wel een oogarts te raadplegen. Maar ook hier kan je bij ons terecht als eerste aanspreekpunt. Wanneer wij tijdens je bezoek merken dat je een bepaald oogprobleem hebt, zullen we jou onmiddellijk doorverwijzen naar een oogarts. 

Wat kost een oogmeting? Bij Oogwereld krijg je een gratis oogmeting (ter waarde van €50) bij aankoop van een complete (zonne)bril of contactlenzen. Dankzij een professionele oogtest geniet je van persoonlijk advies voor de beste zichtoplossing die bij jouw ogen en levensstijl past. Daarnaast geniet je nog van bijkomende tips en tricks om jouw ogen gezond te houden.