Je hebt last van

oogontsteking

Heb je klachten of twijfels over jouw zicht?

Blijf er niet mee rondlopen. Neem contact op met een oogarts in jouw buurt.


Tijd voor een nieuwe bril of oogmeting?

Maak een afspraak bij één van de winkels bij jou in de buurt.

vind jouw opticien

Maak een afspraak

Wat is een oogontsteking?

Aan de binnenkant van je oog zit een doorzichtig slijmvlies, ook wel het bindvlies genoemd. Wanneer je last hebt van ontstoken ogen is het bindvlies ontstoken. Deze ontsteking wordt meestal veroorzaakt door een bacterie of virus. Zowel één als beide ogen kunnen ontstoken zijn. Klachten van een oogontsteking verdwijnen meestal na één of twee weken; een behandeling is dus niet altijd nodig.

Hoe herken ik een oogontsteking?

Een oogontsteking gaat vaak samen met de volgende klachten:

  • Opgezwollen, pijnlijke en rode ogen

  • Aan elkaar vastgepakte oogleden, voornamelijk 's morgensvroeg bij het wakker worden

  • Plakkerige of slijmerige afscheiding uit het oog

  • Het gevoel dat er iets in het oog zit

  • Wazig zicht

Is een oogontsteking besmettelijk?

Een oogontsteking is besmettelijk. Door je oog aan te raken of hierin te wrijven kun je je andere oog of andere mensen besmetten. Ook kan besmetting plaatsvinden wanneer een ander een handdoek of washandje gebruikt die in aanraking geweest is met jouw ontstoken oog. Om besmetting te voorkomen is het dan ook belangrijk je ogen zo min mogelijk aan te raken, je handen regelmatig te wassen en je handdoeken of washandjes op het juiste moment te vervangen.

Wat is de oorzaak van een oogontsteking?

Een oogontsteking kan diverse oorzaken hebben. Veelvoorkomende oorzaken zijn:

  • Een (verkoudheids)virus. Meestal is een verkoudheid de oorzaak van een oogontsteking. Een ander virus wat een oogontsteking kan veroorzaken, betreft een herpesvirus.

  • Een bacterie. Bekende bacteriën die een oogontsteking kunnen veroorzaken zijn soa's, zoals chlamydia en gonorroe.

  • Een allergie. Veelvoorkomende allergieën die een oogontsteking kunnen veroorzaken zijn een allergie voor huisstofmijt, honden en katten of hooikoorts.

  • Irritatie aan het oog door omgevingsfactoren. Denk hierbij aan vuil in het oog dat tot een ontsteking kan leiden.

    Bovenstaande lijst betreft oorzaken die veelvoorkomend zijn. Het kan soms zo zijn dat een oogontsteking een ernstigere oorzaak heeft. Neem bij twijfel of aanhoudende klachten altijd contact op met je oogarts.

Wat kan ik doen tegen een oogontsteking?

Het is logisch dat je zo snel mogelijk van je oogontsteking af wil komen. Wanneer je last hebt van een oogontsteking, kun je deze tips toepassen.

Droge ogen: behandeling na onderzoek

Droge ogen verhelpen is in de meeste gevallen gelukkig mogelijk. Veel mensen denken bij de behandeling van droge ogen aan oogdruppels of spray, maar de behandeling is uiteraard afhankelijk van de oorzaak. Daarom is het belangrijk om je ogen te laten onderzoeken bij een oogarts. Met speciale meetapparatuur onderzoekt hij of zij waar je klachten vandaan komen, om vervolgens een passend advies te verschaffen.

  • - Raak je ogen zo weinig mogelijk aan. Wanneer je je ogen toch aangeraakt hebt is het van belang je handen meteen te wassen.

  • - Hou het ontstoken oog goed schoon. Hiervoor kun je een nat wattenschijfje of wattenstaafje gebruiken. Zorg dat je het slijm van de buitenste naar de binnenste ooghoek veegt, zodat je het slijm eenvoudig kunt verwijderen.

  • Draag geen oogmake-up

  • D- Draag geen contactlenzen en draag tijdelijk een bril. Draag je normaalgesproken zachte contactlenzen? Gooi deze dan weg en doe nieuwe in zodra je van je oogontsteking af bent. Draag je normaal harde contactlenzen? Maak deze extra goed schoon zodra je ze weer kunt dragen. Zorg ook voor een nieuw lenzendoosje, zodat je de kans op een nieuwe besmetting minimaliseert.

Meestal gaat een oogontsteking binnen één á twee weken over en is een behandeling dus niet nodig. Blijven je klachten aanhouden? Neem dan altijd contact op met één van onze winkels.

Hoe kan ik een oogontsteking voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen. Ondanks dat een oogontsteking vaak ongevaarlijk is, is het hebben van ontstoken ogen erg vervelend. Met deze tips voorkom je een oogontsteking:

  • Zorg dat je ogen schoon zijn, bijvoorbeeld door elke avond je oogmake-up te verwijderen
  • Leen je oogmake-up niet aan anderen uit; dit kan namelijk zorgen voor besmetting
  • Gebruik je contactlenzen niet langer dan de periode waarvoor ze bedoeld zijn
  • Maak je contactlenzen dagelijks goed schoon. Hier lees je meer over de verzorging van contactlenzen.
<

Heb je klachten of twijfels over jouw zicht?

Blijf er niet mee rondlopen. Neem contact op met een oogarts in jouw buurt.


Tijd voor een nieuwe bril of oogmeting?

Maak een afspraak bij één van de winkels bij jou in de buurt.

vind jouw opticien

Maak een afspraak