FAQ: Contactlenzen
Kan ik nog sporten wanneer ik problemen heb met mijn zicht?
Sportprestaties kunnen leiden onder een beperkt gezichtsvermogen. Een bijziende voetballer kan een cruciale bal missen. Bij veel bal- en racketsporten is een goede hand/oog coördinatie of hand/voet coördinatie noodzakelijk. Daarom kunnen kleine oogafwijkingen al een grote invloed hebben op uw prestaties. Als een tennisspeler bijvoorbeeld de afstand tot de bal verkeerd inschat, zal hij de bal vaker met de rand van het racket raken. Twijfel je wel eens aan de conditie van uw ogen, is een oogmeting bij uw oogarts een goed idee.
Gelukkig bestaat er een polycarbonaat brillenglas voor brildragers. Vraag gerust naar de uiterst comfortabele, lichtgewicht polycarbonaat brillenglazen. Deze glazen absorberen meteen al het schadelijke UV-licht, ideaal voor buitensporters. Bent u erg lichtgevoelig, dan adviseren wij u meekleurende glazen. Deze passen zich razendsnel en automatisch aan de lichtomstandigheden aan.
Mag ik me nog in het verkeer begeven wanneer ik problemen heb met mijn zicht?
Miljoenen mensen nemen dagelijks deel aan het steeds drukker wordende verkeer. Of je nu een voetganger, een fietser, een motorrijder of een automobilist bent, om ongelukken te voorkomen moet je opletten. Vooral tijdens het autorijden worden er hoge eisen gesteld aan ons gezichtsvermogen. In het verkeer kan niemand het risico lopen van slecht zicht. We moeten soms situaties inschatten en in een fractie van een seconde adequaat reageren.
Een regelmatige controle van uw ogen is een must voor uw eigen veiligheid, maar uiteraard ook voor die van anderen. Twijfel je aan de gezichtsscherpte van uw ogen, maak dan een afspraak bij uw oogarts. Kleine afwijkingen kunnen uw reactietijd al negatief beïnvloeden. Een oogmeting maakt veel dingen zichtbaar. Kies je voor een bril voor het autorijden of motorrijden, kies dan voor een brillenglas met een ontspiegeling. Dit soort glas biedt je maximale helderheid en minder reflecties in en op de glazen. Een glas met ontspiegeling geeft meer rust als u last heeft van de koplampen van tegemoetkomende auto's.
Als automobilist moeten jouw ogen voldoen aan een aantal voorwaarden om alle omringende informatie goed en snel te kunnen verwerken. De volgende voorwaarden zijn noodzakelijk:
Tip: houd zowel de binnenkant als de buitenkant van jouw ruiten schoon voor een onbelemmerd zicht. Controleer regelmatig uw ruitenwissers op een goede en streeploze werking.
Hoe houd ik mijn zicht optimaal, ook boven de veertig?
Veel mensen tussen de 40 en 50 jaar krijgen moeite met lezen. Je moet de krant zó ver weg houden, dat je armen te kort lijken. Dit natuurlijke verschijnsel wordt presbyopie of leeftijdsverziendheid genoemd. Naarmate we ouder worden, vermindert de elasticiteit van veel weefsels, dus ook die van de ogen. De ooglens verliest daardoor heel geleidelijk het vermogen om zich scherp te stellen bij het nabij zien. Het gevolg is moeilijker lezen. Wellicht zie je prima in de verte, maar de kleine lettertjes in bijvoorbeeld het telefoonboek worden steeds onduidelijker. Bij het lezen houd je ongemerkt de krant of het boek op grotere afstand.
Presbyopie is te corrigeren
Gelukkig is er een eenvoudige oplossing voor dit ongemak. Met de juiste glazen is het gemis aan sterkte te compenseren. Er zijn verschillende glastypen waarmee je, net als vroeger, weer goed dichtbij kunt zien. Hierbij vind je een overzicht van de belangrijkste glastypen en gaan we in op de voor- en nadelen ervan. Voor de keuze van het meest geschikte glastype voor jouw leesprobleem kan je niet zonder deskundige voorlichting. Wij helpen u dan ook graag verder!
De leesbril
Dit is een vaak toegepaste oplossing voor het "leesprobleem". Bij het wisselend dichtbij en veraf zien moet je de leesbril steeds op- en afzetten. Droeg je al een bril voor in de verte, dan zal je steeds van bril moeten wisselen. Bij dagelijkse activiteiten kan dit hinderlijk en onpraktisch zijn.
De halve leesbril
Naar beneden kijkend heeft u een goed zicht op leesafstand. Voor het kijken in de verte sla je de ogen op en kijk je over de bril heen. Bij het afwisselend in de verte en dichtbij kijken, moeten de ogen, door de vergrotende werking van het glas, steeds een sprong nemen. Hierdoor wordt het vrije zicht verstoord. Deze oplossing maakt bovendien geen geheim van jouw leeftijd en is niet bruikbaar voor mensen die al een bril dragen voor het zien in de verte.
Interview
Een beperking van standaard leesglazen is dat ze slechts goed en helder zicht bieden op afstanden binnen 50cm. Bij het werken aan een bureau, een tekentafel, met een beeldscherm of bij het knutselen is het prettig of zelfs vaak nodig om ook op de grotere afstanden binnen handbereik goed en scherp te kunnen zien. Met Interview glazen, de leesglazen met een extra kijkbereik, kan dat. Je ziet niet alleen alles tot 50 cm scherp, maar ook de aansluitende omgeving tot circa 150 cm.
Dubbelfocus of bifocaal
Als je al een bril draagt voor het zien in de verte, kan je aan een extra leesbril denken. Veel mensen vinden het constante wisselen tussen vertebril en leesbril echter ongemakkelijk. Voor het corrigeren van zowel het zien in de verte als dichtbij kan je daarom kiezen voor een zogenaamd dubbelfocus glas: het glas met een apart leesdeel. Deze glazen hebben een duidelijk voordeel boven glazen met maar één sterkte. Het afzetten of wisselen van de bril is niet meer nodig. Je herkent de glazen aan een zichtbaar lijntje tussen het gedeelte voor het lezen en het gedeelte voor het zien in de verte. Bifocale glazen hebben twee correcties in één: één voor de leesafstand en de andere voor het zien in de verte. De plotselinge overgang tussen vertesterkte en leessterkte kan onplezierig en vermoeiend zijn. Zien op de tussenafstanden (50-60cm) is vaak moeilijk. Het oog twijfelt als het ware tussen de twee glassterktes.
Multifocale glazen
Bij multifocale glazen gaat de sterkte voor het zien in de verte zeer geleidelijk over in de leessterkte. Het onaantrekkelijke en storende scheidingslijntje ontbreekt. Een bril met multifocale glazen biedt goed zicht op elke afstand van dichtbij tot veraf, zonder hinderlijke overgangen.
De bril van jouw keuze
Voor de juiste keuze van het voor jou meest geschikte glastype, is deskundig advies gewenst. Wij helpen je graag met deze keuze! Je bezigheden in werksfeer en vrije tijd bepalen, samen met het brilvoorschrift, de meest geschikte oplossing voor uw specifieke kijkprobleem. Je zal je het prettigst voelen met een bril die op jouw persoonlijke wensen is afgestemd en bovendien een optimaal kijkcomfort biedt. Neem daarom gerust de tijd voor de aanschaf van je bril.
Met een blik van onze meesters geven we jouw ogen het allerbeste. Het scherpste zicht, maximale allure en je ogen in topconditie. Echt een wereld van verschil.
Zeker weten dat je geholpen wordt door de juiste specialist? Maak dan een afspraak! Voor het afhalen van een bril, uitzoeken van een zonnebril, reparaties en andere service hoef je geen afspraak te maken.
Kies online een datum en tijd en plan direct een afspraak bij jouw Oogwereld winkel.