UV-bescherming

Wist je dat je ook wordt blootgesteld aan UV-straling wanneer het helemaal niet zonnig is? Ook op bewolkte dagen kan de UV-straling namelijk hoog oplopen. Maar jouw ogen zijn een kostbaar bezit, bescherm ze dus goed tegen UV-straling.

Meer leren over UV-bescherming? Lees hieronder verder of informeer bij een opticien in jouw buurt.

uv-bescherming

Ik draag nooit een zonnebril. Waarom heb ik dan nergens last van?

De gevolgen van een overmatige UV-straling voor het hoornvlies zijn meestal niet direct merkbaar. Pas op latere leeftijd krijg je er mee te maken. Om zo lang mogelijk een optimaal zicht te garanderen, is het belangrijk om je ogen vanaf jonge leeftijd goed te beschermen. Bijvoorbeeld door het dragen van een goede zonnebril. Bij sneeuwblindheid (lasoog) raakt je hoornvlies ontstoken en merk je wel binnen enkele uren de gevolgen van de UV-straling.

Moet ik in België ook een zonnebril dragen?

In België is de UV-straling lager dan rond de evenaar. Ga je op vakantie naar Zuid-Frankrijk? Dan is de UV-straling hoger dan bij ons. Toch kan het ook in ons land flink oplopen. Zo draag je in de zomer tussen 12 uur en 15 uur best een goede zonnebril. Daarnaast weerkaatst UV-straling op zand, water, sneeuw, en ook op grote hoogte is de intensiteit hoger. Op het strand, op het water en in de bergen (met name in de sneeuw) is dus extra voorzichtigheid aan te raden.

Wanneer is de UV-straling het hoogst?

De UV-straling is het hoogst in de zomermaanden, tussen 12 uur en 15 uur. De UV-straling neemt toe naarmate de zon hoger staat. Daardoor verschilt de straling per seizoen en het moment van de dag. Temperatuur heeft geen invloed op de intensiteit van de UV-straling, maar de hoeveelheid vocht, bewolking en stof in de lucht daarentegen wél. Ook de hoeveelheid ozon speelt een rol, aangezien de ozonlaag ons beschermt tegen UV-stralen. Op de website van het KMI kan je de voorspelde zonkracht per dag bekijken.

Waarom moeten kinderogen extra beschermd worden tegen UV-straling?

Kinderen zijn kwetsbaarder voor veel licht en UV-straling. Dat komt omdat hun pupil groter is en hun ooglens minder beschermend pigment bevat dan die van volwassenen. Zonder goede bescherming kan teveel zonlicht zelfs leiden tot permanente schade aan de ogen. Een goede zonnebril is daarom juist voor kinderen erg belangrijk. Hoe jonger het kind, hoe kwetsbaarder de ogen. Vooral met baby’s is extra voorzichtigheid geen overbodige luxe Zorg ervoor dat hun gezichtje altijd in de schaduw blijft en bescherm hun ogen met een goede zonnebril en een hoedje met een brede rand.

Oogschade door overmatige uv-straling

Heb je regelmatig last van droge, jeukende of juist tranende ogen? Grote kans dat een teveel aan uv-straling de boosdoener is. Om permanente oogschade te voorkomen, is het van belang alert te zijn op je klachten.