Je hebt last van

verziendheid

Heb je klachten of twijfels over jouw zicht?

Blijf er niet mee rondlopen. Neem contact op met een oogarts in jouw buurt.


Tijd voor een nieuwe bril of oogmeting?

Maak een afspraak bij één van de winkels bij jou in de buurt.

vind jouw opticien

Maak een afspraak

Wat is verziendheid?

Wanneer je verziend bent, betekent dit dat je van dichtbij niet scherp kunt zien. Hoe dichterbij een voorwerp komt, hoe slechter je je op dit voorwerp kunt focussen. De term verziendheid verwijst dan ook naar het scherp zien van objecten die ver weg staan. Verziendheid wordt ook wel hypermetropie genoemd en is het tegenovergestelde van bijziendheid. Wanneer je verziend bent heb je een plussterkte, bijvoorbeeld +2.75, en wanneer je bijziend bent heb je een minsterkte, bijvoorbeeld –2.75.

Symptomen van verziendheid

  • Mensen die verziend zijn kunnen voorwerpen die dichtbij staan niet scherp zien. Dit komt vaak tot uiting tijdens het focussen op één onderwerp, bijvoorbeeld tijdens studie of werk
  • Naast onscherp zicht leidt verziendheid vaak tot hoofdpijn, vermoeide ogen en concentratieverlies.
  • Een verziende heeft de neiging een krant of een leesboek verder weg te houden.Beeldschermwerkers gaan verder van het beeldscherm zitten.

Wat is de oorzaak van verziendheid?

Verziendheid heeft 2 verschillende oorzaken:

  • Een te kort oog. Dit betekent dat de afstand tussen de voorkant van het oog (hoornvlies) en de achterkant van het oog (netvlies) te klein is. De lichtstralen komen hierdoor terecht achter het netvlies terecht in plaats van erop.

  • Een te platte hoornvlies of ooglens. Doordat lichtstralen niet voldoende worden gebroken komen ze achter het netvlies terecht in plaats van erop.

Doordat het brandpunt van de lichtstralen achter het netvlies terechtkomt, leidt dit tot wazig zicht.

Is verziendheid erfelijk?

Verziendheid kan erfelijk zijn. Echter, vaak merk je pas iets van verziendheid wanneer je ouder wordt. Over het algemeen krijgen de meeste mensen dan ook last van verziendheid wanneer zij een middelbare leeftijd naderen of bereiken. Gelukkig zijn er tal van kijkoplossingen voor mensen die verziend zijn, bijvoorbeeld contactlenzen, een bril of een laserbehandeling.

Hoe wordt verziendheid vastgesteld?

Verziendheid kan nauwkeurig gemeten worden met een oogmeting. Een standaard onderzoek zoals vaak op scholen wordt uitgevoerd, is vaak niet de beste onderzoeksmethode omdat een lettertest op afstand de basis vormt van dat onderzoek. Jonge verzienden accommoderen gemakkelijk en lezen de letter met een beetje inspanning probleemloos.

Hoe wordt verziendheid verholpen?

Verziendheid is geen oogziekte. De logische oplossing is dus een optische correctie. Een lichte mate van verziendheid hoeft niet altijd gecorrigeerd te worden. Dankzij extra inspanning van de oogspieren, kunt u vaak ook op korte afstand nog scherp zien. Pas bij een hogere correctie adviseert uw oogarts een bril of contactlenzen. Moet je je telefoon steeds verder weg houden om te lezen wat er op het scherm staat? Dan bestaat de kans dat je verziend bent. Maak een afspraak bij een oogarts in jouw buurt.

Heb je klachten of twijfels over jouw zicht?

Blijf er niet mee rondlopen. Neem contact op met een oogarts in jouw buurt.


Tijd voor een nieuwe bril of oogmeting?

Maak een afspraak bij één van de winkels bij jou in de buurt.

vind jouw opticien

Maak een afspraak