Kinderen en contactlenzen

Meer en meer kinderen dragen op jonge leeftijd een bril. Of contactlenzen natuurlijk! Kinderen en lenzen zijn voor veel ouders nog geen evidente combinatie, maar bij Oogwereld hebben we al veel jonge klanten blij gemaakt met contactlenzen.

Meer weten over contactlenzen bij kinderen? Lees hieronder verder of informeer bij één van de vestigingen in jouw buurt.

kinderen en contactlenzen

Vanaf welke leeftijd contactlenzen?

Een oog is in principe op tweejarige leeftijd al uitgegroeid. Toch is het niet aangeraden om op die jonge leeftijd al voor lenzen te kiezen. Peuters nemen het nog niet te nauw met hygiëne, en laat dat nu net een belangrijke voorwaarde zijn om contactlenzen te dragen. Het is belangrijk dat je kind gemotiveerd is, de lenzen zelf kan in- en uitnemen en verantwoordelijkheidsgevoel heeft om zich aan de voorschriften te houden. Daarom staat bij Oogwereld de leeftijdsgrens op 8 jaar, maar soms is het verstandig om nog iets langer te wachtenIs het veilig voor kinderen om contactlenzen te dragen?

Ja. Hygiëne en een correcte uitvoering van de nodige handelingen, zijn het belangrijkst voor een veilig lenzengebruik. Het is wel noodzakelijk dat een volwassene toezicht houdt. Maar ook wij houden een oogje in het zeil. In het begin komen jonge lensdragers vaker op controle. Eenmaal je kind gewend is aan de lenzen, dan gaan we over op de normale halfjaarlijkse lenzencontrole.

Wanneer zijn contactlenzen voor mijn kind een slimme keuze?

Speelt of sport je kind veel? Dan kan het al eens gebeuren dat de brilglazen sneuvelen of de montuur verbuigt. Met contactlenzen heeft je kind meer bewegingsvrijheid. Daarnaast dragen veel kinderen liever geen bril. Contactlenzen zijn onzichtbaar, hun leeftijdsgenootjes zullen er dus niks van zien. Als je kind zelf graag lenzen wil dragen, raden wij altijd aan om te kijken naar de mogelijkheden

Helpen contactlenzen tegen myopie (bijziendheid)?

In sommige gevallen helpen contactlenzen inderdaad om myopie onder controle te houden. Ze verhelpen niet dat een kind een minsterkte heeft, maar kunnen de toename van deze minsterkte afremmen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Nachtlenzen.

Wat zijn de mogelijkheden voor contactlenzen bij kinderen?

Er bestaan tegenwoordig ontelbare soorten contactlenzen. We begeleiden onze jonge lensdragers nauwgezet bij hun keuze hierin. Eerst brengen we in kaart hoe vaak en wanneer de lenzen gedragen worden, de benodigde correctie, en wat de andere wensen zijn. Zo bepalen we samen met de ouders en het kind de beste keuze. Jij bent samen met je zoon of dochter van harte welkom voor een persoonlijk advies!