Staar

Achter de pupil zit een doorzichtige lens die helder moet zijn om goed te kunnen zien. De lens wordt stugger en harder naarmate we ouder worden, ook kunnen de eiwitten in de lens samenklonteren waardoor we een vertroebeld beeld krijgen. Meestal ligt het dus aan de veroudering, maar staar kan ook aangeboren of het gevolg van een ziekte zijn.

Wat is ervan te merken?

Hoe groter de vertroebeling is, hoe meer staar merkbaar is. Als staar alleen aan de randen van de lens zit, zal de last nog meevallen. Als de troebele plek in het midden zit, kunnen er klachten ontstaan, zoals dubbel of wazig zien. Ook kunnen kleuren doffer overkomen. Als een sterkere bril ineens noodzakelijk is, kan dat komen door staar.

Staar ontwikkelt zich heel langzaam. Daardoor is er in het begin weinig van te merken. Pas later, als een groter deel van de ooglens is aangetast, gaat het gezichtsvermogen achteruit. Staar kan worden ontdekt door een opticien, maar die kan het niet behandelen. Daarvoor is een oogarts nodig.

Staar en het dagelijks leven

Tijdens het autorijden kan de last van staar groter worden. Koplampen van tegenliggers werken dan namelijk verblindend. Vooral in het donker is dat dus lastig. Of autorijden nog kan, wordt bepaald aan de hand van een gezichtsveldonderzoek. De optometrist of oogarts kan deze test uitvoeren.

In het dagelijks leven zijn er meer dingen die de kans op staar enigszins kunnen vergroten, zoals langdurige blootstelling aan fel zonlicht. Het is daarom verstandig een zonnebril te dragen. Ook door gezond te eten, niet te roken en niet teveel te drinken kun je de kans op staar verminderen.

Genezing van staar

Er zijn geen medicijnen tegen staar. De enige manier om ervan af te komen, is een operatie waarbij de troebele lens wordt vervangen door een heldere kunstlens. Een operatie is niet direct noodzakelijk. Het is namelijk niet zo dat door er eerder bij te zijn het resultaat ook beter is. Wel is het zo dat bij vroegere ingrepen de kans op complicaties kleiner is.

Bij een operatie worden de ogen niet tegelijk behandeld. Tussen beide ogen zit minimaal vier weken. Zo kan het ene oog volledig herstellen en kan de oogarts bepalen hoe sterk de lens in het tweede oog moet zijn. Het onbehandeld laten van staar kan dan leiden tot blindheid.

De operatie

Voor de operatie wordt berekend hoe sterk de kunstlens moet zijn om het beste resultaat te krijgen. De ingreep wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving, maar onder algehele narcose is ook mogelijk. Bij een operatie maakt de arts een sneetje in het oog. Met speciale apparatuur verpulvert hij de troebele lens en wordt die weggezogen. Daarna plaatst hij de kunstlens in het oog. Het sneetje is zeer klein, daardoor is een hechting niet nodig. Een ingreep duurt ook niet lang, 20 tot 30 minuten.

De bedoeling is ook dat na de operatie geen bril meer nodig is, maar een kunstlens kan zich niet aanpassen aan afstand. Het kan dus zijn dat het zicht in de verte scherp is, maar dat een leesbril nodig is. Het kan ook voorkomen dat het omgekeerde het geval is.

Complicaties

Bij een staaroperatie treden bijna nooit complicaties op, omdat het een veilige ingreep is. Doen er zich toch complicaties voor dan zijn die meestal goed te verhelpen.

Na de operatie

De oogarts schrijft oogdruppels voor die drie weken moeten worden gebruikt. Daarmee wordt de kans op infecties verminderd. Omdat het wondje in het oog moet genezen, wordt ook geadviseerd om rustig aan te doen in de eerste week. Geen zware arbeid of sport dus. Overdag is een bril nog nodig, ’s nachts een beschermend oogkapje. Het kan enkele uren of dagen duren voordat het zicht weer normaal is. Als het langer duurt, moet de oogarts worden ingeschakeld.

Vergeet niet om iemand te regelen die kan rijden op de dag dat je je operatie hebt, want doordat het geopereerde oog is afgeplakt, kunnen afstand en diepte moeilijker worden ingeschat. Autorijden mag dan ook niet.

Vragen over staar? Neem contact op met één van onze vestigingen. Onze meesters voor het oog staan voor je klaar.

vind jouw vestiging