Je hebt last van

fixatie disparatie

Heb je klachten of twijfels over jouw zicht?

Blijf er niet mee rondlopen. Neem contact op met een oogarts in jouw buurt.


Tijd voor een nieuwe bril of oogmeting?

Maak een afspraak bij één van de winkels bij jou in de buurt.

vind jouw opticien

Maak een afspraak

Wat is fixatie disparatie?

Een veelvoorkomende disfunctie die wordt veroorzaakt door een onjuiste oogsamenwerking is fixatie disparatie. Als je ergens naar kijkt moeten beide ogen naar hetzelfde punt kijken. Wanneer dit niet goed gebeurt, fixeer je (kijken) disparaat (niet goed). De hersenen kunnen de beelden van de beide ogen niet tot één enkel beeld versmelten waardoor het zien onduidelijk wordt. Dit kan wazig zicht of onrustig gedrag veroorzaken.

Wat is de oorzaak van fixatie disparatie?

Fixatie disparatie is een oogafwijking, maar met de ogen zelf is (vaak) niets mis. Door fixatie disparatie werken de ogen niet goed samen, het binoculair zien. Naast scherp zicht is het belangrijk dat de ogen goed en correct samenwerken. Bij fixatie disparatie kan het probleem deels in de samenwerking van de ogen zitten, maar ook in de verwerking door de hersenen. Vaak staat fixatie disparatie op zichzelf en heeft het geen duidelijke, aantoonbare oorzaak.

Algemene symptomen van fixatie disparatie

  • Concentratie- en gedragsproblemen

  • Omdraaien van cijfers, letters of woorden

  • Langzaam spellend en radend lezen

  • Moeilijkheden met begrijpend lezen

  • Overslaan van letters of woorden

  • Een slordig handschrift

  • Hoofdpijn, vermoeidheid, nek- en/of rugklachten

  • Branderige, jeukende of tranende ogen bij visuele inspanning

  • Coördinatieproblemen (oog-hand)

Bij constatering van één of meer van de hierboven genoemde klachten is het zinvol om eens een standaard oogmeting bij Oogwereld te laten doen. Als de visuele klachten het gevolg zijn van een onjuiste oogsamenwerking, is een standaard oogmeting onvoldoende. In dat geval moet een oogarts voor binoculair zien (oogsamenwerking) worden ingeschakeld.

Dyslexie en fixatie disparatie

Fixatie disparatie kan voorkomen in combinatie met dyslexie. Een kind met fixatie disparatie heeft namelijk vaak verschijnselen die horen bij dyslexie. Kinderen met dyslexie hebben bijvoorbeeld meer moeite met lezen, spellen en schrijven dan niet-dyslectische kinderen van dezelfde leeftijd en hetzelfde intelligentieniveau. Ook nemen dyslectische mensen nieuwe informatie (klanken, woorden, tekst) langzamer in zich op dan andere mensen.

Bij een verstoorde werking van de ogen neemt het gehoorzintuig automatisch een deel van de informatiewaarneming over. Het gehoor is bij kinderen met fixatie disparatie overprikkeld, er is zoveel ruis dat ze heel snel afgeleid raken. Ook kunnen na verloop van tijd concentratie- of gedragsproblemen ontstaan, uit frustratie of als (emotioneel) compensatiegedrag.

Omdat dyslexie een stoornis is die nooit overgaat, is het belangrijk om kinderen met dyslexie goed te begeleiden en de juiste hulpmiddelen aan te bieden. Uit onderzoek is gebleken dat hierdoor een eventuele leerachterstand beperkt kan blijven.

Oogonderzoek en advies

Aan een oogonderzoek voor fixatie disparatie worden de strengste eisen opgesteld. Oogwereld werkt met een protocol om de juiste hulp te kunnen bieden. Als er een afwijking wordt geconstateerd in het visuele systeem wordt er, indien er klachten zijn, een visuele training en/of bril geadviseerd. Indien nodig wordt er doorverwezen naar een orthoptist of oogarts. Als na onderzoek blijkt dat er geen oogafwijking is, verwijzen wij door naar professionele dyslexiecentra..

Heb je klachten of twijfels over jouw zicht?

Blijf er niet mee rondlopen. Neem contact op met een oogarts in jouw buurt.


Tijd voor een nieuwe bril of oogmeting?

Maak een afspraak bij één van de winkels bij jou in de buurt.

vind jouw opticien

Maak een afspraak