Verkeersbril

Een slecht zicht kan leiden tot gevaarlijke verkeerssituaties. Nachtblindheid of vervelende schitteringen zijn veelvoorkomende symptomen. Maar ook al ben je geen brildrager, een aangepaste bril in de auto is een goed idee. Trotseer jij vaak de Belgische wegen?

Wil je meer weten over de verkeersbrillen? Lees verder of informeer bij een van de winkels in jouw buurt.

Het belang van een bril in de auto

Wist je dat in Frankrijk, Duitsland, Portugal, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland een aangepaste zonnebril of een reservebril op sterkte verplicht is in de auto? In België is het nog niet verplicht, maar de wetgeving legt een binoculaire gezichtsscherpte van minimum 5/10 op bij het autorijden. Daarnaast zorgt een aangepaste bril in de auto ook voor:

  • trager vermoeide ogen
  • een betere inschatting van verkeerssituaties
  • alerter rijgedrag en een beter reactievermogen
  • verhoogd rijcomfort en een grotere verkeersveiligheid

Soorten brillen

Bril voor in de auto

Ben je al een brildrager? We hebben een bril die speciaal ontwikkeld voor automobilisten, waardoor je brede gezichtsvelden en een ergonomische houding ervaart. Van de informatie op je dashboard, tot de verkeersborden ver weg: niks ontsnapt aan jouw zicht.

Bovendien zijn de glazen voorzien van een hoogwaardige coating. Dat zorgt ervoor dat je in het donker tot wel 90% minder last hebt van vervelende schitteringen en weerkaatsingen. Lantaarnpalen, koplampen en verkeerslichten hoeven dus geen last meer te zijn. De coating garandeert daarnaast een contrastrijk, scherp zicht.

Nachtbril

Zijn je ogen vermoeider wanneer je in het donker rijdt? Wordt je zich troebeler in de avond? Grote kans dat je lijdt aan nachtblindheid, wat betekent dat je minder goed ziet in het donker. Een geschikte nachtbril zorgt ervoor dat je jou ook in het donker veilig op de weg begeeft. De gekleurde glazen filteren fel licht zoals koplampen en lantaarns. Maar let op: klassieke nachtblindheid wordt vaak verward met nachtbijziendheid. In het laatste geval opteer je beter voor een nachtbril op sterkte.

Gepolariseerde brilglazen

Weerkaatsing van de zon op gladde wegen of een laaghangende zon zorgt voor heel wat onveilige verkeerssituaties. Een zonnebril kan helpen, maar filtert de felle weerkaatsing van de zon niet volledig weg. Kies daarom voor een bril met polariserende zonneglazen. De filters absorberen de horizontale lichtreflecties waardoor je zicht onmiddellijk verbetert. De glazen zijn te verkrijgen in alle sterktes en geschikt voor unifocale als multifocale brillen.

Zonnebril met UV-filter

Een zonnebril mag er stijlvol uitzien, maar dient toch vooral om jouw ogen te beschermen tegen schade aan het hoornvlies. Zonneglazen met een UV-filter (bij voorkeur minstens UV-400) zijn dus een goede keuze. Ben je al een brildrager en switch je liever niet tussen je gewone bril en zonnebril? Dan zijn fotochromatische of zelfverkleurende zonneglazen op jouw lijf geschreven. Naarmate de UV-straling stijgt, worden de glazen steeds donkerder.

Bruin getinte glazen bieden trouwens een sterker contrast dan grijze of zwarte. Ideaal voor in de wagen, dus!

Het juiste brilmontuur voor in de auto

Een stijlvolle brilmontuur is belangrijk, dat weten wij ook. Maar belemmert jouw montuur het zicht op de weg? Voorzie dan zeker een reserve exemplaar in de auto zodat je zeker bent van een optimaal zicht bij het rijden.

Extra tips

  • Kies voor krasbestendige glazen voor in de wagen. De extra hardingslaag beschermt de glazen tegen krassen en slijtage waardoor je bril langer meegaat.
  • Jouw ogen zijn uniek. Kom dus bij ons langs voor advies op maat.

vind jouw opticien

Maak een afspraak