Je hebt last van

Blepharitis

Heb je klachten of twijfels over jouw zicht?

Blijf er niet mee rondlopen. Neem contact op met een oogarts in jouw buurt.


Tijd voor een nieuwe bril?

Maak een afspraak bij één van de winkels bij jou in de buurt.

vind jouw opticien

Maak een afspraak

Wat is blepharitis?

Blepharitis is een chronische ontsteking aan de oogleden die veroorzaakt wordt door een overmatige groei van normale bacteriën die leven op de rand van het ooglid aan de voet van de oogharen. Blepharitis is vaak de voorloper van ernstige ooglidziekten, zoals meiboomklier dysfunctie (MGD) en droge ogen. Het kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd of geslacht, maar komt over het algemeen vaker voor als een persoon ouder is omdat de tranen dan meestal minder antilichamen bevatten.v

Twee soorten blepharitis

Er zijn twee soorten blepharitis: anterieure blepharitis en posterieure blepharitis. Bij anterieure zijn de ooglidranden ontstoken. Bij posterieure blepharitis zijn de afvoergangen van de talgkliertjes ontstoken. Hierdoor is er juist minder of meer talg. Het kan zo zijn, dat je last hebt van 1 vorm of allebei de vormen tegelijkertijd.

Symtomen van blepharitis

Blepharitis gaat vaak samen met de volgende klachten:

  • Jeukende ogen

  • Tranende ogen

  • Wazig zicht

  • Geïrriteerde ogen

  • Branderige ogen

Daarnaast kunnen de klachten bestaan uit een ‘zandkorrel’ gevoel, milde lichtschuwheid, leesklachten, afscheiding, rode ogen, zwaar gevoel in de oogleden, excessief knipperen of wisselend zicht. Ook kan men last hebben van korstjes en/of schilfers op de oogleden en het kan ook zijn dat de oogleden ‘s morgens aan elkaar blijven plakken. In een gevorderd stadium kan er sprake zijn van bultjes op de oogleden en ingegroeide oogharen.

Wat is de oorzaak van blepharitis?

Als deze bacteriegroei toeneemt, vormt er een slijmlaagje (biofilm) langs de wimpers. Bacteriële giftige stoffen en een parasiet genaamd Demodex worden vervolgens gevangen en beginnen het ooglid binnen te dringen en veroorzaken zwelling. Hierdoor ontstaat mogelijke schade aan de traanklieren wat negatieve invloed zal hebben op de kwaliteit en kwantiteit van de traanproductie. Doordat de traanproductie afneemt, nemen ook de natuurlijke antistoffen nog verder af en blijven de bacteriën zich ontwikkelen, waardoor zich een vicieuze cirkel vormt.

Wie heeft er vaker last van blepharitis?

Blepharitis is vaak de voorloper van ernstige ooglidziekten, zoals meiboomklier dysfunctie (MGD) en droge ogen. Het kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd of geslacht, maar komt over het algemeen vaker voor als een persoon ouder is omdat de tranen meestal minder antilichamen bevatten naarmate men ouder wordt.

Behandeling van blepharitis 

De oogarts zal aan de hand van een grondig onderzoek de behandeling opstarten. 

Heb je klachten of twijfels over jouw zicht?

Blijf er niet mee rondlopen. Neem contact op met een oogarts in jouw buurt.


Tijd voor een nieuwe bril of oogmeting?

Maak een afspraak bij één van de winkels bij jou in de buurt.

vind jouw opticien

Maak een afspraak